Hälsa

Totti bullesitterPrecis som hos alla andra hundraser har miniatyr-bullterrier vissa hälsoproblem som är mer vanligt förekommande än andra. Det allra vanligaste är hudproblem, även ett medfött hjärtfel som heter aeorta stenosis och njursjukdom kan förekomma men är ovanligt. Tidigare har även ögonsjukdomen linsluxation varit ett gissel men sedan 2009 finns det ett DNA-test vilket gjort att sjukdomen inte drabbar några valpar längre då man aldrig parar två hundar som har anlag för den defekta genen.

Svenska Bullterrierklubben har ett utarbetat hälsoprogram för att motverka dessa sjukdomar inom rasen och alla Tinybull’s avelsdjur testas.

Vår stamtik Ester var under hela sin livstid (nästan tolv år) en frisk miniatyrbullterrier utan hälsoproblem. De gånger vi gick till veterinären med henne var det för att vaccinera. Hon genomgick bullterrierklubbens hälsoprogram tre gånger och har klarat det med bravur. Alla team Tinybull’s hundar är hälsosamma och friska individer och vi kompromissar inte med hälsa. Alla våra avelsdjur genomgår Bullterrierklubbens hälsoprogram innan parning blir aktuellt.